Bakgrund

Benny och Jan (se nedan) mötes på ett vattenseminarium 2012, varvid ett samarbete inleddes. Benny har forskat på vatten i många år och har djup insikt i vattnets fysik, kemi och biologi. Jan har arbetat med produktutveckling och design under hela sin karriär och har varit särskilt intresserad av projektiv geometri (PG).

I ett forskningsprojekt som syftade till att mäta eventuell koherens-ökning hos vatten i flödesformer med PG-design, bekräftades hypotesen, varefter resultaten publicerades. Fynden väckte ett fortsatt intresse att undersöka om PG-baserad design också kan öka koherens-nivån i stilla vatten. 

Efter flera års utveckling av lämplig glasdesign, tester och mätning av experimentella glaskaraffer, som alla utvecklade koherens-nivån i vatten, valdes slutligen en design med funktionell form och PG-algoritm. Olika prototyper byggdes och testades, resulterande i föreliggande slutprodukt. 

Under samarbetet har många andra idéer tagits fram som det arbetas vidare med. Flera potentiella produkter och strategier baserade på expanderad koherens i vatten och dryck är nu på gång.

I utvecklingen av karaff-formerna har vi också samarbetat med två matematiker: Florin Secosan från Rumänien och Graham Calderwood från England.

Benny Johansson

Dr i Med Vetenskap, med mångårig erfarenhet från klinisk kemi vid institutionen för klinisk kemi vid Skånes universitetssjukhus och preklinisk forskning inom AstraZeneca. Han har i egenskap av innovativ vetenskapsman och författare med specifikt forskningsintresse för kroppens fysiologiska vatten, bidragit till ny kunskap, där gyllene snitt relaterad geometri optiskt transformerar visuellt och termiskt IR-ljus till organiserat koherent ljus. Ordinärt vatten som exponeras för koherent ljus expanderar vattnets normala förekomst av koherenta domäner (fraktala självorganiserade vattenkluster). 


Jan Capjon

Utbildad civilingenjör och industridesigner. CEO i innovationsföretaget Invaco AS i 30 år, med ansvar för cirka 60 utvecklingsprojekt för den norska färdigvare-industrin. Efter PhD i tvärvetenskaplig innovation; professor sedan 2004 vid Arkitektur och Designhögskolan i Oslo och Universitetet i Sydøst-Norge, nu pensionerad. Har bott med familjen på en ekologisk liten gård i 35 år och har bl.a. varit intresserad av hållbart jordbruk, vatten och projektiv geometri.